Wat is het doel van het spel?

Het doel van het spel is om middels te ruilen tot zo min mogelijk punten te komen.

Welke voorbereidingen moet ik nemen?

Iedere speler krijgt vier dichte goed geschudde kaarten voor zich, twee boven, twee onder. Vervolgens wordt er een pot met dichte kaarten gecreeerd in het midden tussen de spelers in. Daarvan wordt de bovenste kaart dicht afgelegd, naast de stapel.

Voorbeeld speeltafel Cambio
Voorbeeld opstelling tafel met vier spelers (hier is de dichte kaart al geopend door de startspeler)

Hoe gaat het spelverloop?

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler de mogelijkheid om kortstondig de twee onderste kaarten te bekijken. De speler dient de kaarten vervolgens te onthouden. De startspeler (allereerste keer is dat de jongste, vervolgens de winnaar van de vorige pot) opent de dichte kaart op tafel.
Iedere speler mag te allen tijde een dubbele kaart vanuit zijn eigen stack op de open stapel leggen. Dit kan eenmaal gebeuren per nieuw opengelegde kaart.
Vervolgens is de startspeler aan de beurt om zijn beurt te spelen. Telkenmale heeft de speler die aan de beurt is de volgende opties:

  1. De speler pakt een kaart van de open pot en ruilt deze om met een van de eigen kaarten;
  2. De speler pakt een kaart van de dichte pot. Vervolgens kan de speler dan:
    1. OF de kaart van de dichte pot op de open pot leggen. Hierbij wordt automatisch de speciale werking van een kaart geactiveerd (zie kopje betekenis kaarten)
    2. OF de kaart van de dichte pot omruilen met een van de eigen kaarten en de eigen kaart vervolgens op de open pot leggen.

Nadat de beurt voorbij is van een speler is de volgende speler aan de beurt (met de klok mee).

Wat is de betekenis van de kaarten?

2 = Geen speciale kaart. (2 pt)9 = bij ander een kaart bekijken (9 pt)
3 = Geen speciale kaart. (3 pt)10 = bij ander een kaart bekijken (9 pt)
4 = Geen speciale kaart. (4 pt)Boer = ruilen met kijken bij ander (10 pt)
5 = Geen speciale kaart. (5 pt)Vrouw = ruilen zonder kijken (10 pt)
6 = Geen speciale kaart. (6 pt)Heer = rood (-1 pt) / zwart (10 pt)
7 = bij jezelf een kaart bekijken (7 pt)Aas = Geen speciale kaart. (1 pt)
8 = bij jezelf een kaart bekijken (8 pt)Joker = Geen speciale kaart. (0 pt)

Wat is het einde van het spel?

Op het moment dat een speler vijf punten of minder voor zich heeft liggen, mag de speler (aan het einde van zijn eigen beurt) “CAMBIO” roepen. Vanaf dat moment zijn de kaarten van deze speler bevroren en kunnen andere spelers de speciale kaarten niet meer doen gelden tegenover deze persoon.
Na de beurt van de speler die Cambio heeft geroepen komen alle andere spelers nog eenmaal aan de beurt. Na afloop van die laatste ronde draait iedereen omstebeurt de kaarten om en wordt de score opgemaakt. Deze wordt genoteerd volgens de regels van het onderstaande kopje “Puntentelling”. Het spel wordt gespeeld tot 88 punten.

Wat zijn de bijzondere regels?

Hoe gaat de puntentelling?

*De speler die cambio heeft gezegd moet de laagste score hebben, maar deze score hoeft niet lager te zijn dan die van andere spelers. Pas als andere spelers een lagere score hebben dan de speler die cambio heeft geroepen gelden de strafpunten.

Zijn er speltoevoegingen?

Jazeker! Naast het spelen met de eigen kaarten kan het spel ook gespeeld worden met het afleggen van de kaarten van andere spelers. Bijvoorbeeld: indien speler 1 weet van speler 2 dat deze een rode heer heeft liggen, kan speler 1 de rode heer van speler 2 afleggen op de open pot, indien er een heer op de open pot verschijnt. Spreek vooraf aan het spel met je mede-spelers af of je de regel gebruikt, deze is namelijk niet onderdeel van het officiële cambio.

Wat is de oorsprong van Cambio?

Cambio is van oorsprong een verbastering van het Latijnse woord cambium, wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘verandering’. Niet voor niets komt het woord cambio in de Spaanse en Italiaanse taal dan ook terug met eenzelfde definitie. In het dagelijks taalgebruik zie je dat het vaak een synoniem is voor het omwisselen van vreemde valuta naar de eigen munt. Cambio is een typisch kaartspel dat niet veel is gedocumenteerd, maar spelenderwijs wordt doorgegeven aan andere personen. Toch zijn er bronnen waaruit blijkt dat Cambio al in de 14e eeuw gespeeld werd in Italië. Sindsdien is er veel veranderd aan het spel. De regels die wij op deze site hebben gepresenteerd zijn dan ook een verfijning van het spel Cambio in al haar facetten. Ben je het toch niet eens met een van de regels of speel jij een andere variatie? Laat dan via onderstaand formulier een tip achter.
Overigens wordt het spel cambio ook vaak aangeduid met andere benamingen, Kabo, Cucu, Cario, Golf of Berghond of Woestijnhond (Mountain Dog). Deze benamingen zijn voor deze versie van het spel niet juist. Daarnaast bestaat het kinderspel Beverbende, welke vergelijkbare regels kent.
Heb je tips of andere hartenkreten? Stuur ze: